Strop de inspiratie

“vreau sa ajung ca el/ea cand am sa fiu mare”; ” ce vrei sa devii cand vei fi mare”; “modelul meu in viata este…”. Oare de cate ori nu am folosit noi aceste sintagme sau de cate ori nu le-am auzit la altii? De cand eram mic copil, cand inca eram in lumea jucariilor, desenelor animate, a imaginatie, fara sa am problema zilei de maine sau incotro o luam,  imi amintesc ca atunci ma intreba mama ce vreau sa devin cand am sa fiu mare, sau cand ma intreba doamna educatoare cine e modelul meu in viata. Si stiu ca atunci spuneam ca vreau sa devin  doctor si ca modelul meu in viata era mama, cum spunea orice copil, dar daca ma intreba cineva de ce vreau sa devin doctor in afara de faptul ca vroiam sa fac oamenii sanatosi, nu stiam ce sa raspund.

Timpul trece, mai crestem, mai descoperim lumea,  ne mai dezmeticim in privinta viitorului, ce vrem sa facem, mai dam nas in nas cu realitatea si ne reorientam asupra viitorului.

Mi-am dat seama ca uneori o intamplare, o povestioara, un vecin, ruda, unul din parinti,  un om celebru sau oricine altcineva ne poate influenta cu totul calea pe care vrem s-o urmam sau ce vrem sa facem mai departe si ne inspira.

Eu pana acum am avut noroc ca am dat peste niste oameni care m-au inspirat cu adevarat si am avut parte  de tot felul de intamplari care mi-au conturat drumul pe care vreau sa-l urmez.

Ma uitam azi prin laptop sa vad ce chestii interesante mai gasesc si am dat peste un filmulet de-al lui Andy  Szekely si iata aici 7 lectii de leadership de la 7 leaderi mondiali, lectii pe care le-au transmis intregii lumi:

1. Napoleon Bonaparte:  Una din tacticile preferate de Napoleon era sa trimita intreaga sa armata impotriva uneoi parti din armata inamica si in acest fel, incet, incet ii cucerea. Avand dusmanul impartiti in parti mici, manevrabile. victoria ii era asigurata .

Orice sistem, cand este impartit este mult mai usor de utilizat decat intregul.

2. Benjamin Franklin:  Franklin era convins ca fiecare parte din activitatile sale trebuia sa aiba un timp special alocat lor.

Pentru un leader, ordinea si disciplina sunt ingrediente esentiale ale succesului.

3. Winston Churchill:  A condus lumea in timpul celui de-al doilea Razboi mondial , dormind mai puti de 4 ore pe zi. Nici acestea nu erau consecutive. Avea programat in fiecare zi, la amiaza 45 de minute de “cat nap”, dupa care mai dormea noaptea in reprize. Nici un fel de pastile nu i-ar fi putut imbunatati energia pe care o avea cand se trezea sau sa-l faca sa doarma mai mult. Winston era un maestru in a-si satisface cat mai bine nevoia de somn si nici nu suferea de insomnie.

Leaderii puternici isi cunosc limitele si au metode de reimprospatare a rezervelor de vitalitate.

4. Ronald Reagen:  Dupa ultimele sondaje de opinie, Ronald Reagen este unul din cei mai populari presedinti americani din istoria moderna a S.U.A.. Unul dintre secretele succesului lui Ronald Reagen a fost ca pe parcursul intregii sale cariere, el si-a urmat convingerile cu “nepasare” fata de “crema societatii”. Reagen se caracteriza printr-o populara credinta Crestina, care l-a indrumat pe parcusrul intregii sale cariere si l-a condus spre succes.

Leaderii de succes au convingeri de nezdruncinat.

5. Genghis Han ( 1 162-1 227):  Vremurile grele in care a crescut si toate suferintele indurate de Genghis Han au avut rolul de a-l intari in credinta, l-au calit, l-au cizelat si l-au pregatiti pentru ceea ce urma sa infaptuiasca. Timpul si obstacolele pe care le-a intampinat i-au dezavaluit talentele ascunse si i-au ofeirt un scop in viata. Si a meritat. Genghis Han a devenit un mare conducator, probabil cel mai mare cuceritor din toate timpurile, chiar mai mare decat Alexandru cel Mare din punct de vedere al teritoriilor cucerite

Abilitatea de a conduce nu se dezvolta peste noapte, ci in timp.

6. Mahatma Gandhi:  A inspirat milioane de oameni din toata lumea sa ia parte la miscari impotriva violentei. Desi a trait si a studiat la Londra, avand posibilitati financiare mari, Gandhi a preferat calea modestiei. De-a lungul vietii sale  el a facut diverse experimente pentru a descoperi dietze ieftine cu care sa poata trai si sa ramana sanatos. Hrana lui zilnica era compusa din fructe, lapte de capra si ulei de masline.

Leadershipul nu este in mode necesar asociat cu luxul. Modestia este o caracteristica a marilor Leaderi.

7. NELSON MANDELA:
Secrete de leadership:

1. curajul nu inseamna absenta fricii, ci inspiratie pentru ceilalti sa o depaseasca

2. condu din fata, dar nu ignora spatele

3. condu din spate si lasa-i pe ceilalti sa creada ca sunt in fata

4.cunoaste-ti dusmanul  – si invata cate ceva despre “sportul” lui preferat

5. aparentele conteaza- aminteste-ti sa zambesti

6. nimic nu este negru sau alb

7. sa stii sa renunti este tot un act de leadership

Lectiile de leadership ale lui Nelson Mandela par simple, dar sunt profunde si probabil ca merita citite in fiecare zi.

Cam astea erau cele 7 lectii de leadership de la 7 leaderi mondiali, si stiu ca mai sunt multi leaderi si oameni care au insiparat milioane de oameni si pana la urma, stau si ma gandesc, nu trebuie sa fii un om cunoscut la nivel mondial ca sa fii un leader si sa inspiri oameni, ci, dupa parerea mea, sa fii cea mai buna versiune a ta si sa incerci sa fii un model demn de urmat pentru cei din jur, si mai ales, pentru tine.

Advertisements

2 responses to “Strop de inspiratie

  1. Ma bucur ca mai sunt studenti care au asemenea preocupari si ca cel putin teoria o mai citeste cineva. Cu toate acestea o sa vezi ca, in practica, pana la urma vor conta abilitatile (native sau dobandite) ale managerului, capacitatile acestuia de a identifica si a adopta cea mai buna solutie in functie de context. Metodele sau tehnicile de management, in lipsa flerului managerial, nu au nici pe departe succesul scontat. Si ceea ce uita multa lume este faptul ca managementul se refera la oameni, la conducerea unor persoane cu nevoi, idei, caractere diferite, pe care nu-i va interesa deloc faptul ca ”teoretic, asa ar trebui sa fie”. Stilurile manageriale sunt adoptate in functie de cultura organizationala, traditiile si obiceiurile locului (ceea ce este permis si chiar incurajat in Japonia, nu ar fi acceptat in SUA). Felicitari pentru initiativa si mult succes in continuare.

  2. Pingback: Role models cu fuste « management in my eyes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s