Cafea la 1(un) leu

Cafea 1 leuAdor sa beau o cafea la 1(un) leu, mai ales cu cineva drag mie. Totul a inceput acum 2 ani.

In spatele facultatii mele este o cafenea pentru studenti de unde acestia isi pot lua o cafea/ cappucino/ ceai si un sandwich in pauzele dintre cursuri.  Cafenea e mult spus, dar partea buna e ca are si o “terasa” afara, formata din scaune, mese si umbrele rosii, ai putea sa-i spui cafeneaua rosie.

Cand vine primavara vezi toate mesele ocupate de studenti care beau o cafea, fumeaza o tigara, vorbesc de cursuri, examene sau asteapta urmatorul curs si pierd vremea acolo.

Prima data cand am savurat cafeaua la un leu a fost cand m-am intalnit cu un coleg din organizatia din care fac parte sa-mi dea niste sfaturi in legatura cu un proiect pe care doream sa-l coordonez. Apoi au urmat intalniri cu alti omuleti cu care ma intalneam sa ma ajute cu anumite chestii.

Insa traditia a inceput cu draga mea Marina. Ne facusem un obicei din a petrece mult timp la cafeneaua rosie. O zi obisnuita era ceva de genu: ma trezeam pe la 10, imi beam cafeaua in camin, obisnuita cafea de dimineata, apoi o sunam si imi spunea ca mai vrea sa doarma, apoi peste 15 minute intra pe gmail si imi spunea ca vine in Copou, ne vedeam la cafenea si beam un 3 in 1, mergeam la cantina, iar ne intorceam sa bem ori o ciocolata calda ori iar un 3 in 1, mergeam in sediu, ne faceam treaba, apoi iar la cafenea, apoi iar in sediu si tot asa pana trecea ziua. Mereu imi voi aminti cu drag de acele zile, nu mai spuneam hai la cafenea, ci hai la o cafea la un leu si uite de aici a pornit totul.

Conceptul de cafea la un leu nu a ramas la stadiul de a bea o cafea cu o prietena, ci a avansat la un nivel mult mai inalt, o cafea la un leu te poate ajuta cum nici nu-ti trece prin minte. De ce spun asta? E simplu. O “cafea la un leu”  poate ajuta un om sa se dezvolte, un proiect sa reuseasca, o idee sclipitoare sa-ti vina si asa mai departe. Cand eram coordonatorul proiectului Leadership Gala imi tineam sedintele la cafeneaua rosie pentru ca mi-am dat seama ca e locul unde oamenilor mei si mie ni se indeplinea cel putin o nevoie:  aer curat, nu un spatiu inchis din facultate,  o cafea, ca eu sunt innebunita dupa cafea si imi place sa beau una cand am de lucru sau cand am de realizat ceva, si fumatul, pentru ca mai mult de jumatate din echipa eram fumatori, eu m-am lasat intre timp, si asa mi-am dat seama ca sedintele erau mai productive asa si ne veneau mai multe ide. Toti eram relaxati sau cel putin aveam un elenment care ne relaxa.

Atunci fu momentul in care mi-am dat seama ca o sedinta poate fi eficienta cand esti intr-un mediu relaxant, unde membrii se simt bine si nu asteapta terminarea sedintei pentru a putea  fuma/bea o cafea/ a simti aer curat/ orice i-ar putea face sa se simta detensionati. Daca un om din echipa e fumator, va sta aproape toata durata sedintei cu gandul sa fumeze si asa nu va fi la fel de productiv ca in situatia in care ar putea fuma si ar putea sa se focuseze asupra problemei sau subiectului discutiei.  Se stie faptul ca cele mai bune idei le vin oamenilor la o bere, dupa serviciu, cand se intalnesc mai multi din comapnie si vorbesc despre diferite chestii si de aici se ajunge si mai departe, la creare de strategii, directii and so on..

Cafeaua la un leu mai poate ajuta un om sa se dezvolte sau sa invete ceva nou.  De fiecare data cand un om imi cere ajutorul  sau vrea sa avem niste discutii despre anumite subiecte mai delicate, sau vor sa-mi ceara sfatul in legatura cu ceva, incerc sa-mi dau seama unde anume acea persoana si eu  ne putem simti relaxati si prin surprindere totul duce la vestita cafea la un leu, pentru ca nah, suntem studenti.

Ce ar fi ceva fara acel cuvant minunat: “DAR” ?

DAR, mai este ceva aici, mai exact doua lucruri de care trebuie sa tii cont:  iti poate consuma mult timp, daca nu o folosesti eficient, si ai grija cu cine consumi o cafea la un leu. Daca nu ai un time management bun sau daca nu stii sa prioritizezi lucrurile cafeaua la un leu nu e o solutie pentru tine, ci iti poate ingreuna multe chestii.  De exemplu, daca trebuia sa ma vad cu cineva sa lucrez la un lucru, o ora o pierdeam la cafenea cu tigari si cafele, si o ora mergeam in sediu si lucram si evident nu terminam ce planuisem. Cand mi-am dat seama ca nu mai sunt eficienta, am inversat procesele: intai mergeam in sediu si lucram si dupa, daca ne mai ramanea timp, mergeam la cafenea sa ne distingem

Pentru mine, cafeaua la un leu e ceva special si nu o pot bea decat cu oameni dragi mie, cu care pot comunica usor si fara retineri, oameni pe care ii respect si pe care vreau sa-i ajut. Cu ceilalti, pot merge intr-un caffe-bar si sa beau o cafea intr-un mediu mai formal.  Depinde de fiecare ce intelege prin conceptul sau metafora de cafea la un leu si cat de mult il valorizeaza.

Concluzia e ca daca vrei ca o echipa/ un om sa fie productiv/a gaseste acel lucru/ loc comun in care toti sa fiti okay si fiecare sa fie in elementul sau sau macar un lucru la care toti sa rezonati si cel mai important, sa stii sa delimitezi sedinta de timpul de relax, sa te asiguri ca lucrurile cele mai importante s-au acoperit si dupa, va puteti intinde la vorba cat timp aveti la dispozitie.

Daca ma va intreba cineva care e cafeneaua mea preferata, cu siguranta voi spune: Cafeneaua Rosie 🙂

Sooooooo, iesim la o cafea la 1(un) leu? 😀

3 responses to “Cafea la 1(un) leu

  1. Clar! 🙂

  2. foarte bine scris!

  3. multumesc 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s