Role models cu fuste

In articolul meu Strop de inspiratie am vorbit de mari lideri din toate timpurile, dar niciunul dintre ei, well…, nu este o femeie.  Mi se pare absurd cand aud ca doar barbatii pot sa conduca o tara sau sa aduca o schimbare la un nivel mai inalt  , iar femeile nu.  Si totusi sunt femei care au condus o tara, care au luptat pentru idealurile lor, au schimbat si au ramas un simbol. Sunt numite “Doamne de Fier” si in coninuare va voi prezenta doar o parte din ele, unele mai contemporane din intreaga lume, mai sunt o multime, dar va las si pe voi sa le descoperiti.

1. Regina Elizabeth II este regina Commonwealth-ului britanic de mai bine de 50 de ani.  Nici o femeie sef de stat nu se apropie de longetivitatea Reginei si de influenta Sa.  Regina este mai mult decat o “Figura”, este o veritabila insitutie globala. Pentru britanici, ea este simbolul stabilitatii avand in vedere tulburarile pe care le-a cunoscut regatul in ultimii ani.

2.Indira Gandhi a fost Prim Ministru al Indiei din 19 ianuarie 1966 pana la 24 martie 1977 si, din nou, din 14 ianuarie 1980 pana la asasinarea ei pe 31 octombrie 1984.  Indira Gandhi a ajutat foarte mult Bengalul de est (Bangladeshul de azi) in conflictul separatist cu Pakistanul in 1971, si fortele armatei Indiei au obtinut o usoara si decisiva victorie asupra Pakistanului care a dus la creatia Bangladeshului.  Programele speciale de inovare a agriculturii și ajutoarele extra guvernamentale lansate in 1960 au avut ca rezultat trecerea de la lipsa cronica de alimente din India la surplusurile de grâu, orez, bumbac și lapte. Țara a devenit exportatoare de alimente, și și-a diversificat piața de negoțuri, realizându-se astfel „Revolutia Verde”. În același timp, Revoluția Albă a însemnat o expansiune a producției laptelui ce a ajutat la combaterea malnutriției, în special, în rândul tinerilor.  Politica economică și socialistă a lui Gandhi a adus o majoră industrializare .

3. Margaret Thatcher  a fost Prim Ministru al Marii Britanii din anul 1979 pana in 1990, fiind totodata si prima femeie care a ocupat aceasta functie, politicianul britanic avand si cel mai lung mandat al secolului al XX-lea. Politicile conservatoare ale lui Thatcher, lupta acerba dusa impotriva Uniunii Sovietice, dar si masurile dure luate impotriva sindicatelor au dus la numirea Prim Ministrului al Marii Britanii – „doamna de fier”. Pentru cei care inca o apreciaza, Margaret Thatcher ramane o figura politica ce a revitalizat economia Marii Britanii si a restabilizat tara ca o putere mondiala, cu toate ca in timpul mandatului ei de Prim Ministru, rata somajului, de pilda, era ingrijorator de mare, din cauza politicilor duse de ea. Controversata si iubita deopotriva, Margaret Thatcher este o persoana in jurul careia s-au facut nenumarate speculatii, insa povestea din spatele „doamnei de fier” ramane, fara indoiala, absolut uluitoare.

4. Golda Meir a fost aleasă prim ministrul Israelului pe 17 martie 1969 după ce servise ca ministru de externe. A fost prima femeie din Israel si a treia din lume ce a ocupat o astfel de funcție importantă.  Multi dintre oamenii politici de stanga considerau ca este intransigenta pentru ca se opunea unui stat Palestinian si nega existenta unui popor Palestinian. Totusi, ea spera din inima sa resolve conflictul arabo-israelian pe cale pasnica. In 1960, cand a fost intrebata ce parere are despre stabilirea pacii cu Egiptul, se spune ca ar fi afirmat: “Am dat instructiuni sa fiu informata de fiecare data cand un soldat de-al nostru este ucis, chiar daca este in miez de noapte. Cand presedintele Nassar va da instructiuni sa fie trezit in miez de noapte atunci cand este ucis un soldat egiptean, atunci va fi pace.”  Poate cea mai caracteristica pentru spiritul Goldei este cunoscuta ei afirmatie, “Singurul lucru pentru care nu ii pot ierta pe arabi este ca I-au obligat pe fiii nostri sa ii omoare pe fiii lor.

5.Angela Merkel este prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania. A fost aleasă în această funcție la data de 20 noiembrie 2005 de către Bundestog, parlamentul german, și realeasă la 28 octombrie 2009. Din 2006 până în 2009 ea a fost numită de revista Forbes Magazine drept cea mai puternică femeie din lume.

6.Ellen Johnson-Sirleaf este prima femeie aleasă în mod democratic preşedinte în Africa, supranumită “Doamna de fier” a acestui continent, a trecut prin exil şi arestări până ce  a adus democraţia în Liberia. De la învestirea sa în funcţie, în 2006, ea a contribuit la asigurarea păcii în Liberia şi la promovarea dezvoltării econmice şi sociale, precum şi la consolidarea poziţiei femeilor, a afirmat Comitetul Nobel de la Oslo, care i-a oferit în 2011 premiul pentru pace. Sarcina de a reconstrui Liberia era colosală, însă au fost făcuţi deja paşi importanţi – Johnson-Sirleaf, în vârstă de 72 de ani, a negociat o reducere semnificativă a datoriilor, a crescut bugetul naţional cu peste 400%, a lansat o anchetă amplă anticorupţie şi a înfiinţat o Comisie pentru adevăr şi reconciliere care să se ocupe de crimele comise în timpul războiului civil. “Mă uit la societăţile unde femeile au primit oportunităţi şi acelea sunt societăţile care au succes”, a spus ea.

7. Corazon Aquino a fost Conducator politic si presedinte a Filipinelor (1986-1992) a restaurat legi democratice, dupa dictatura lui Ferdinand Marcos.  In martie 1986, Aquino a proclamat o constitutie provizorie si foarte curand a alcatuit o comisie pentru a scrie noua constitutie. Documentul rezultat a reintrodus congresul bicameral desfiintat de Marcos in 1973.

8.Benazir Bhutto a fost o personalitate marcanta pe scena politica din Pakistan, fiind prima femeie care a ocupat functia de prim-ministru intr-o tara musulmana. A ajuns sa ocupe functia de prim-ministru la doar 35 de ani, avand sustinerea Partidului poporului din Pakistan, dar si pe cea familiei. S-a implicat in actiuni de strangere de fonduri pentru diverse cauze, cum ar fi “Organizatia musulmana pentru educatie si bunastare”.  Moartea ei a produs miscari de strada initiate de simpatizantii Partidului Poporului si ai lui Benazir. Aproximativ 20 de persoane au fost ucise si cateva sute de masini incendiate.

9. Sirivamo Bandaranaike la data de 20 iulie 1960 a devenit prima femeie din lume premier. Dar dupa un an de la istorica victorie din alegeri, ea a fost obligata sa declare starea de urgenta, dupa o prelungita campanie de nesupunere civila datorata minoritatii tamil. Inlocuieste limba engleza cu singaleza, care devine limba oficiala nationala.Politica sa, a fost considerata de analisti de stanga, datorita puternicilor sale legaturi personale cu China, si mai apoi cu prim ministrul indian, Indira Gandhi. In 1972 ea declara tara o republica si schimba denumirea din Ceylon in Sri Lanka. Sirimavo Bandaranaike moare la varsta de 84 de ani.

10. Yulia Tymoshenko inainte de a deveni prima femeie prim-ministru din Ucraina, a fost, alături de ViktorIuscenco, unul din liderii importanți ai Revolutiei Portocalii. În această perioadă unele dintre publicațiile din Occident au denumit-o Ioana D’Arc a acestei Revoluții.  Revista Forbes o plasa, la 28 iulie 2005, pe locul al treilea în clasamentul celor mai puternice femei din lume, după secretarul de stat Condoleezza Rice și vicepremierul chinez Wu Yi.

Poate ca va intrebati de ce toate sunt din zona politicii, e o simpla coincindenta sau nu? Acetse femei au reusit intr-o lume a barbatilor, si pentru asta, RESPECT.

Ce “Doamne de fier” mai cunosti? Sau un role model?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s