Despre schimbare… Si cascaval

 Despre schimbare e mereu mult de spus si multe de dezbatut, dar in ce mai mare parte e privita ca un rau decat ca un bine. E greu uneori sa te desprinzi de obisnuit si sa te duci spre neobisnuit, dar explorarea unui nou poate aduce multe beneficii, indiferent daca e la nivel personal, sau daca e la nivel profesional.

Azi am citit pentru a doua oara o carte destul de interesanta, care se invarte in jurul schimbarii din vietile oamenilor si anume “Cine mi-a luat Cascavalul?” scrisa de Spencer Johnson. E scrisa intr-un mod total captivcant, si relateaza o povestioara in care intalnim 4 personaje care reprezinta parti simple si compleze din noi insine, 2 oameni, domnul Hohot si domnul Iepure, si 2 soricei, Mirosila si Gonila.

Cele 4 personaje sunt diferite, dar au in comun dorinta de a gasi Cascavalul, care este o metafora pentru ceea ce il face fericit pe fiecare om in parte sau ceva care ne dorim sa avem foarte mult.  Soricelul Gonila este ce care alearga imediat pentru a gasi Cscavalul, Mirosila e cel care “miroase” schimbarea de la distanta, domnul Hohot este cel care invata sa se adapteze  la schimbarile care apar si care conduc spre ceva bine, iar domnul Iepure este cel care nu doreste schimbarea, o vede ca pe ceva rau si nu vrea sa iasa din zona lui de confort.

Nu am sa incep sa povestesc cartea pentru ca ar strica farmecul, dar ce pot spune e ca toate aceste personaje reactioneaza diferit in momentul in care raman fara Cascaval, unii alearga si cauta Noul Cascaval, altul se lasa dus mai greu din cauza fricii de a explora un Nou, dar pana la urma isi invinge frica si porneste la drum, iar altul neaga schimbarea si nu e dispus sa incerce ceva nou din cauza fricii si din cauza ca vede schimbarea ca pe ceva rau.

De-a lungul cartii s-au tras niste invataminte simple, dar de efect, daca ajungi sa le intelegi cu adevarat, nu doar sa le citesti:

Schimbarile se intampla- ele fac Cascavalul sa se mute dintr-un loc intr-altul.

Anticipeaza schimabrile– fii gata cand cascavalul se va muta din loc.

Supravegheaza schimbarile– Miroase Cascavalul cat mai des ca sa iti dai seama cand se invecheste.

Adapteaza-te repde schimbarilor– cu cat pleci mai repede de langa Cascavalul vechi , cu atat te poti bucura mai curand de Cascavalul Nou.

Schimba-te– du-te dupa cascaval.

Bucura-te de schimbare– savureaza aventura si bucura-te de gustul Noului Casvcaval.

Fii gata sa te schimbi rapud si sa te bucuri iarasi si iarasi.- Cascavalul se muta din loc tot timpul.

Cartea e usor de citit, nu ia mult timp, maxim doua ore si e mai cuprinzatoare decat orice fel de carte cu teorii despre schimbare. Si un lucru important e sa iti dai seama ce personaj esti tu din carte si mai ales ce vrei sa faci mai departe.

Pe data viitoare! 🙂

Acest articol face parte din provocarea “Citeşte 1 Carte pe Săptămână”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s