Incotro?

De cate ori nu ne-am intrebat: si acum incotro ma indrept? Cand se apropie un sfarsit si imediat trebuie sa inceapa un, mnah, alt inceput ne simtitm complesiti, incercand sa gasim o cale mai buna spre care sa ne indreptam. si uneori nu o gasim pentru ca nu stim  ce vrem sau nu ne putem hotari. Primul pas: hotaraste-te ce vrei1

Aud in ultimul timp tot mai mult la facultate: ganditi-va ce faceti de la vara, incepeti de pe acum sa va cautati un loc de munca, dezvoltati-va alte abilitati si competente pana atunci and so on. Si gandul acesta sperie pe majoritatea, gandul de a incepe altceva. Nu e usor, niciodata nu e usor, sa spunem ca e provocator. Eu pot spune ca sunt norocoasa deoarece stiu ca la vara plec pentru un an de zile in Irlanda unde am sa fac ceea ce imi place si ce ma pasioneaza, dar ca un om nebun ce sunt, incep sa ma gandesc ce am sa fac mai departe dupa acest an care nici macar nu a incpeut. Ciudat, nu?  Nu pot spune ca sunt un om care planifica mult, dar cand vine vorba de urmatoriii pasi prefer sa ma gandesc din timp, nu de alta, dar vreau sa am timp sa ma pregatesc cat se poate de bine. Dar, asta sunt eu.

Dar ce se intampla cu oamenii care sunt constienti ca de la un timp trebuie sa inceapa altceva, si nu stiu ce anume sau nu cred ca e importanta partea cu dezvoltarea unor comeptente care sa-i ajute mai departe? Unii din ei zic: da n-am ce face sa fac aia sau aia sau aia?, iar altii poate sunt prea comozi ca sa faca altceva decat o facultate care nu pot zice ca ajuta pe cineva la ceva, cel putin nu facultatea mea. Azi daca nu ai ceva in plus, daca nu ai acel avantaj competitiv, nu ai ce cauta intr-io lume care cauta din ce in ce mai multe, sa zicem, talente.

Ambitia bate talentul. Unele persoane pot avea talent, dar poate nu si l-au recunoscut inca sau nu fac nimic pentru a si-l cultiva si asta e foarte trist. Daca ai ambitie si mai ales motivare, poti bate un talentat care nu face nimic pentru a se dezvolta. de asta exista si conceptul “lfe long learning’, adica invatare continua, dar din pacate, unii se multumesc cu ce stiu deja si sunt atat de inconstienti incat nu pot concepe ca un novice poate ajunge la un moment dat sa-i ‘bata”. Si uite asa unele talente se pierd.

Un rol important il are aici planificarea carierei. Suna greu de facut, dar e relativ simplu, trebuie doar sa urmezi cativa pasi care se vor dovedi simpli si utili, daca le acorzi suficienta importanta.

Pentru a sti incotro te indrepti, trebuie sa te descoperi pe tine insuti mai intai, sa iti stabilesti valorile care vrei sa-ti fie “calauze” in tot ceea ce vei face in viata ta, dupa care sa-ti identifici punctele tari si slabe si ce abilitati sau competente vrei sa-ti dezvolti. Dupa care e foarte important si chiar crucial sa iti explorezi optiunile , sa explorezi mediul inconjurator pentru a descoperi oportunitatile de care ai putea sa profiti si care sunt utile si relevante pentru dezvoltare ta personala si profesionala. Imediat dupa,  e recomandat sa iti faci un plan de actiune in care sa iti setezi 3-5 obiective SMART (specifice, masurabile, care se pot indeplini, realiste si incadrate in timp) si sa il scrii pe o foaie de hartie sau in agenda sau sa-l pui undeva unde sa iti iasa cel mai bine in evidenta pentru a iti aminti zilnic incotro vrei sa te indrepti sau ceea ce vrei sa realizezi. Ultimul pas e sa iti urmaresti evolutia si sa vezi cat ai reusit sa realizezi din ceea ce ti-ai propus.  Acum doua veri am citit un document foarte interesant, numit “Successful Self-Management” scris de Paul R. Timm, pe care vi-l recomand cu toata increderea, si in care scrie exact cum poti realiza pasii de mai sus intr-un mod simplu.

Career planning-ul sau planificarea carierei te va ajuta sa stii incotro vrei sa te indrepti si acest “incotro” nu va mai parea asa de infricosator precum pare la prima vedere, trebuie doar sa incerci si mai ales, sa te tii de el.

Incotro vrei sa mergi de acum incolo?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s