Atelierul Produselor Creative

Image

Saptamana care tocmai a trecut a fost saptamana dedicata invatarii continue pentru mine. Dupa ce m-am intors din Republica Moldova, in care am tinut trainiguri unor elevi de liceu, am intrat direct in 4 zile de workshopuri absolut GENIALE.

Cu doua saptamani inainte stateam de vorba cu o prietena foarte draga, iar la un moment dat m-a intrebat cum stau cu timpul inainte de plecarea mea in Dublin, si eu am zis ca stau ok. Ei bine, mi-a propus sa merg cu ea la niste workshopuri despre produse creative, ea are ideea de produs, iar eu ar trebui sa vin cu know how-ul meu de management si finante. Eu am acceptat fara sa stau prea mult pe ganduri pentru ca mereu imi place sa invat lucruri noi si stiam ca aceste workshopuri ma vor ajuta foarte mult in viitor.

SI uite asa, m-am trezit participant la Atelierul Produselor Creative. Ce anume reprezinta acest proiect? Ei bine, este  un program de mentorat și training intensiv pentru echipe cu idei creative pe care vor să le transforme în produse și business-uri de succes. Partea buna e ca organizatorii proiectului vor sa realizeze editia a doua in toamna acestui an, iar daca esti interesat STAY TUNED.

La acest program au participat 5 echipe cu idei foarte tari si dornice de a invata cum sa-si porneasca o afacere din ideea lor. Programul s-a derulat pe 4 zile si fiecare zi avea ca tema pasii pe care trebuie sa ii parcurgem pentru a deveni antreprenori. Partea cea mai buna era ca fiecare zi depindea de cea anterioara si era o continuitate in informatii, iar daca nu intelegeai elementele dintr-o zi nu le puteai intelege pe cele de a doua zi.

Un alt lucru care m-a facut sa-mi placa asa mult acest program a fost prezenta unor mentori/traineri foarte buni si de la care am avut multe de invatat. In fiecare zi aveam de facut cateva exercitii in care transpunem in practica ce am invatat de la mentori.

In prima zi mentorul a fost Marius Ursache (Grapefruit) care ne-a vorbit despre Understanding Value, de la care am invatat care e treaba cu un business model, ce ste Total Adressable Market si cum se calculeaza, ce mai e si Oceanul albastru, cine ne sunt clientii si ce dureri au ei.

A doua zi mentorul nostru a fost Andrei Roșca (Spada), iar tema workshopului a fost Creating Value. Am vorbit despre importanta definirii unor roluri foarte clare in echipe, cat de mult conteaza creativitatea si partea analitica si, mai ales, echilibrul dintre acestea, cum sa realizam un buget si cum sa ne alegem valorile afacerii. Unul din cele mai importante lucruri pe care le-am retinut a fost faptul ca oamenii au nevoie de 3 lucruri pentru a fi motivati si pentru a munci cu placere: autonomie, dezvoltarea personala sau profesioanala si sentimentul ca fac parte din ceva mai mare decat ei.

A treia zi am avut placerea sa il cunosc pe Cristian Manafu (The Connector & Partners). Dansul ne-a vorbit despre Communicating Value, despre branding, obiective de comunicare, despre cum reflecta numele produsului ce vrem sa transmitem si ce anume ne diferentiaza de competitori.

Sambata mentorul nostru a fost Emanuel Martoncă (Coriolan), care ne-a vorbit despre Capture Value,  ce inseamna curba valorii, cum calculam Lifetime Value of a Customer si Cost to Acquire Customers si care sunt tehnicile de stabilire a pretului.

Elementul surpriza a fost o tema pe care ne-a dat-o Marius la finalul zilei, o tema compusa din 3 parti, care a rapit multe ore de somn, iar a doua zi trebuia sa facem o prezentare finala a produsului. A fost obositor, dar extraordinar de interesant.

Un lucru pe l-am apreciat enorm de mult la acest program a fost ca echipele nu erau in competitie, nu s-a promovat chestia asta pentru ca acest lucru il vom trai cand vom intra pe bune in viata afacerilor, iar la acest program accentul a fost pus pe invatare, nu pe cum sa facem sa-i invingem pe ceilalti.

Eu, impreuna cu Roxana Antochi si Silvia Ursul, am reprezentat echipa Upside Down (produse din materiale reciclabile) si multumim enorm organizatorilor si mentorilor pentru acest program si mai ales, pentru tot ce ne-au invatat, in special pentru feedback-ul oferit.

Data viitoare, despre UPSIDE DOWN :). Stay tuned :D.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s