Step down sau Step Up?

Vad ca in ultima vreme se poarta chestii de genul ” that awkward moment when…”, asa ca am sa-l incerc si eu pe al meu: That awkward moment when you realize you aren’t a leader anymore, you are a team member”.

Dap, acest moment il traiesc acum la intensitate maxima, iar lucrul cu care ma lupt acum e sa trec de la mindset-ul de lider la cel de coechipier, sa ma obisnuiesc cu ideea ca anul urmator nu voi mai avea o echipa de oameni pe care sa o conduc si sa o dezvolt.

O intrebare imi da tarcoale: e vorba de un pas in jos sau de un pas mai sus? Esti un lider daca nu conduci o echipa? Ce il face pe un om sa fie lider?

Pentru ca imi place sa ma implic in diferite activitati, de cand sunt in Dublin mi-am mai luat o oportunitate in alta organizatie internationala, si anume sa fiu in echipa de organizare a unei conferinte despre leadership, organizata de JCI Dublin. Saptamana asta am avut o discutie foarte interesanta cu echipa despre leadership, despre ce e nevoie pentru ca un om sa-si dezvolte aceasta abilitate. Primul lucru care trebuie facut este: start doing, e atat de simplu de facut cat e de zis. Toti marii lideri asa au pornit, au vrut sa realizeze cevva, au actionat si au reusit.

Ce am observat in Irlanda e faptul ca oamenii asociaza liderul cu pozitia pe care o persoana o ocupa, se crede ca lideri sunt numai cei care au o pozitie de conducere intr-o companie sau in Guvern. Oare la asta se rezuma totul?

Sunt atatea teorii despre acest subiect pentru ca fiecare il vede in felul sau, si uneori este confundat cu antreprenoriatul.  Acest lucru l-am observat cand ne gandeam la potentiali speakeri pentru conferinta, iar majoritatea spuneau ca ar trebui sa chemam CEOs ale unor companii mari sau antreprenori care au construit o afacere de succes. Nu zic ca ei nu sunt lideri, spun doar ca nu numai ei fac parte din aceasta categorie. Pot fi si oameni care lucreaza in ONG-uri sau oameni care au avut o idee de proiect care a adus un impact sau schimbare in comunitate sau oameni care au revolutionat ceva in domeniul lor. Sau mai pot fi studenti care se implica si in alte activitati decat facultatea si care se diferentiaza de colegii lor. Un lider actioneaza, iar daca reuseste sa inspire macar doi oameni inseamna ca e pe drumul cel bun.

Pozitia e doar un plafon pe care trebuie sa construim, dar pana la urma, actiunile noastre ne definesc. Uneori, poate ca suntem lideri pentru anumite persoane fara ca noi sa ne dam seama de asta, nu trebuie sa avem neaparat o echipa “oficiala”.

Cineva mi-a zis o data ca daca as fi avut o echipa, fiecare membru ar fi realizat 10 rezultate, iar intreaga echipa ar fi realizat 50. Dar in cazul acesta, doar o singura persoana poate realiza cele 50 de rezultate (acesta e doar un exemplu 😀 ), ceea ce e un lucru minunat. Chiar daca eu voi fi responsabilul final si chiar daca eu voi conduce o arie la nivel national, voi avea sprijinul si ajutorul celor 4 colegi de echipa, ceea ce e foarte important.

Sa treci de la team leader la team member nu e intotdeauna un pas in jos, ci este un pas in sus, depinde cum vrei sa privesti lucrurile.

Pentru tine ce ar fi: step down sau step up?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s